15 Kasım 2014 Cumartesi

LED LCD Farkları

son zamanlarda piyasa bir hayli televialiyzyon sürülüyor yok led yok lcd yok blazma yok 3d yok cruve haliyle kafalar karışıyor. gelin bunların farklarına bakalım.

LCD TV:Ekran(Panel) LCD(Likit Kristal Ekran) Dir
Panel arka ışıklandırması ise CCFL denilen teknoloji.Florasan lamba beyaz ışık verir yayın esnasında renklenir.

LED TV: Ekran(Panel) LCD(Likit Kristal Ekran) Dir
Yani doğrusu LED LCD TV dir.
Panel arka ışıklandırması ise led ışıklandırma denilen teknolojiyle yapılıyor yine yayın esnasında renkleniyor.

Farkı nedir ?

Led ışıklandırma elektrik tasarrufu verir ve boyut itibariyla biraz daha incelik verebilmekte.Tabi bu ışıklandırmanın getirdiği kolaylık ilede CCFL ye göre siyahları daha kaliteli ve kontrast değerleri daha yüksek.

Teknik manada bunun ötesinde bir fark yoktur.
İşin ilginci üreticilerin işine gelen bir sistem çünkü led tv üretmek daha ekonomiktir fakat tüketiciye tam tersi yansır her neyse.

LED LCD Tvler de kendi içlerinde birtakım ayrı teknolojiler kullanılıyor.

Edge Led , Full Led gibi terimler duyuyoruz.
Edge LED:Ledler tvnin kenarlarına yerleştiriliyor ışığı bir takım malzemelerle ekrana yansıtılıyor.Buda biraz daha incelik sağlar.

Full Led: Led ışıklandırmalar ekranın arkasındadırlar ve yansıtma olayı yoktur.Buda bölgesel ve tüm alanı ışıklandırma açısından daha iyi sonuçlar vereceğinden siyah başarısı ve kontrastta ciddi başarı sağlayacaktır.

Şimdi gelelim kontrast meselesine edge ledlerde local dimming özelliği yok ise yüksek bir kontrast olayı yalandır ve incelik dışında bir numarası yoktur kağıt üzeri değerlere bakılmaz.

Elektrik tasarrufu çok ciddi anlamda fark etmesede bir miktar kazanç sağlayacağı doğrudur.

Gelelim meşhur 100-200 vs vs 600hz kadar dayanan hz meselesine.
HZ ekran tazeleme dediğimiz (refresh rate) den ibarettir yani fiziksel olan birşey değildir.
Ekranlar büyüdükçe çünkü buna gereksinim artmıştır yani aynı görüntüyü ekranda yineleyerek daha titreşimsiz keskin ve net bir görüntü elde etmeye çalışmaktır.Nedenide şu crt tvlerde tepki süresi sıfırdır Lcd teknolojisinde henüz bu mümkün olmadığı için ve genelde yapılan yayınlar hala düşük çözünürlükte olduğundan bu yayınları iyileştirebilme göze hoş gösterebilme çabasıdır.
Sharp bunun bulucusudur ve en stabilde sharp panellerde çalışmakta.
Çoğu tvlerde hd sd yayınlarda farklı hızlardaki görüntülerde farklı sonuçlar ve tepkiler verip açıkçası kullanıcıya psikolojik bir artıdan başka birşey kazandırdığı görülmemiştir.
100-200 vs gibi değerler abartıldıkça abartılıyor sharpın birkaç ciddi paneli dışında ise verilen değerler şişmedir.Sharpında o modelleri zaten araba fiyatıdır oda zeten heryerde getirip satmıyor amerikada var.Samsung sony toshiba bazı üst seviye modellerinde s-pva tipli panellerini kullanıyorlar bunların ms değerleri 8 civarı veya 5 ms civarıdır tabi test edip onaylayanda samsungun kendisidir.Neyseki adamlar pazara hakim deli gibi satıldığı için kimsede pek sorgulamıyor.Dolayısıyla bu panellerde bu hz olaylarında bir stabil çalışma beklenemez.
Lg ve philipsin kullandığı ortak paneller içinde durum daha farklı değildir sonuç itibariyle bu iş yazılımsal bir durumdur.

İşte bu hal ve şerait içerisinde led tvlerdeki bu ışıklandırma işlemleri ve hz işlemleri mantıktan geçer local dimming (bölgesel aydınlatma) gibi hususlarda mantık önemli bir faktördür.Yani bir tv işlemcisi düşününki yayın tipine kaynağına hareketliliğine vs bir çok etkene dayanarak hz ve bölüm ışıtmayı öyle mantıklı bir biçimde ayarlasınki her şartta mükemmel sonuç verebilsin.Bu çekik gözlü korelilerde o mantık ne arar ancak bazarda artiz varsa o arar.Öyle bir işlemci henüz yok uzun lafın kısası.Bir maç yayınıyla bir belgesel veya bir sinema filmi veyahutta bir oyun görüntülerini ona göre yorumlayıp işlem yapabilmeli.